OliveMagazine

Σουφλέ με κουνουπίδι, μπέικον και γραβιέρα Κρήτης

Σουφλέ με κουνουπίδι, μπέικον και γραβιέρα Κρήτης

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κουνουπίδι (1½ κιλό περίπου) σε μπουκετάκια
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
  • 3 αβγά (χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 400γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
  • λίγο μοσχοκάρυδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Χωρίζετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα αφήνετε σε νερό και ξίδι για 15 λεπτά. Τα ξεβγάζετε και τα ζεματάτε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5 λεπτά. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε το μπέικον και σοτάρετε για λίγο ακόμη πριν προσθέσετε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού και ανακατέψετε. Αφήνετε το τηγάνι στην άκρη.

Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία και αναμιγνύετε μέσα τους κρόκους των αβγών και την περισσότερη τριμμένη γραβιέρα.

Χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στην μπεσαμέλ με απαλές κινήσεις.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C . Βουτυρώνετε καλά ένα μακρόστενο και βαθύ πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ και το πασπαλίζετε με τη μισή τριμμένη γραβιέρα που κρατήσατε. Απλώνετε στον πάτο μια κουτάλα της σούπας Μπεσαμέλ και μοιράζετε ομοιόμορφα το περιεχόμενο του τηγανιού. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μίγμα της Μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα.

Ψήνετε το σουφλέ στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Το σερβίρετε ζεστό στο πυρίμαχο σκεύος του λίγα λεπτά αφού το βγάλετε από το φούρνο.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr