OliveMagazine

Σου με κρέμα τυριών και σάλτσα από ξερά φρούτα

Σου με κρέμα τυριών και σάλτσα από ξερά φρούτα

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:35'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα σου

  • 1 ποτήρι νερό
  • 4 αβγά
  • 50γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την κρέμα τυριών

  • 150γρ. μανούρι Θεσσαλίας
  • 150γρ. κατίκι Δομοκού
  • 100γρ. ανθότυρο
  • Για τη σάλτσα

  • 5-6 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 2 ποτήρια του κρασιού Μαυροδάφνη
  • ½ ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • σουσάμι καβουρδισμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τα σου: Βάζετε στη φωτιά ένα κατσαρόλι με το νερό, το αλάτι και το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο, ομοιογενές και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να γίνει χλιαρό.

Κατόπιν ρίχνετε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και φροντίζοντας να έχει απορροφηθεί το προηγούμενο πριν ρίξετε το επόμενο.

Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και ύστερα τη βάζετε σε κορνέ και κόβετε μικρές ποσότητες πάνω σε βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.

Ψήνετε τα σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Για την κρέμα τυριών: Αφήνετε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα. Στη συνέχεια τα βάζετε όλα μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε ώστε να έχετε ένα λείο μίγμα.

Όταν κρυώσουν τα σου τα ανοίγετε στη μέση οριζόντια και τα γεμίζετε με την κρέμα τυριών, χρησιμοποιώντας κουταλάκι ή κορνέ με μυτερή μύτη. Τα αραδιάζετε στην πιατέλα σερβιρίσματος και ετοιμάζετε τη σάλτσα.

Βάζετε τα κομμένα σύκα σε κατσαρολάκι μαζί με τις σταφίδες, τα κρασιά και την κανέλα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά.

Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και τη μεταφέρετε σε σαλτσιέρα ή την περιχύνετε πάνω από τα σου όταν τα σερβίρετε, πασπαλίζοντας με σουσάμι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr