OliveMagazine

Σούπα με κόκκινες πιπεριές και κριτσίνια ελιάς

Σούπα με κόκκινες πιπεριές και κριτσίνια ελιάς

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:45'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (σπιτικό ή από κύβο)
  • 300γρ. ντομάτες, φρέσκες και ψιλοκομμένες (ή κονκασέ)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή 1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα (αν δεν αγαπάτε τα καυτερά)
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ή βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό ή μασκαρπόνε ή άλλο τυρί-κρέμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε στη μέση κατά μήκος και τις καθαρίζετε από τους σπόρους. Τις αραδιάζετε στη σχάρα του φούρνου με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τις ψήνετε στο γκριλ μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους.

Αφαιρείτε τη φλούδα τους. Για να τις καθαρίσετε πολύ εύκολα τις σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα ή τις βάζετε σε μια πλαστική σακούλα και τις αφήνετε κλεισμένες για μερικά λεπτά. Ύστερα τις ξεφλουδίζετε πάνω από ένα μπολ ώστε να μαζέψετε το ζουμάκι τους.

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την καυτερή πιπερίτσα και την πράσινη πιπεριά.

Προσθέτετε την ντομάτα, βράζετε για 6-8 λεπτά, κατόπιν ρίχνετε τις ψητές πιπεριές μαζί με το ζουμί τους και το ζωμό κότας. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Προσθέτετε το μαϊντανό ή το βασιλικό, το γιαούρτι ή το τυρί-κρέμα και βάζετε το μίγμα στο μπλέντερ. Το πολτοποιείτε και το μοιράζετε σε ποτήρια με πόδι. Γαρνίρετε με ένα κλαδάκι μαϊντανού ή φυλλαράκια βασιλικού. Η σούπα σερβίρεται κρύα σε θερμοκρασία δωματίου, με κριτσίνια ελιάς.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tips

Για τα κριτσίνια ελιάς: Μέσα σε λεκανίτσα τρίβετε με τα δάχτυλα 200γρ. αλεύρι μαζί με 100γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο. Προσθέτετε 1 αβγό, 80γρ. παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη, 50γρ. ελιές Θρούμπες χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες, και 50γρ. αμύγδαλα ή καρύδια χοντροκοπανισμένα. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε -αν βάλετε- με λίγο πιπέρι καγιέν και ζυμώνετε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μαλακή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Έπειτα, παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθετε σε λεπτά κορδόνια (σε πάχος ενός μολυβιού περίπου), τα αραδιάζετε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνετε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC για 25 λεπτά. Τα ξεφουρνίζετε και, όταν κρυώσουν, τα διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr