spageti me brokolo
clock icon
40'

Σπαγγέτι με μπρόκολο και μπέικον

Υλικά

  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 150γρ. μπέικον ή πανσέτα καπνιστή, σε κυβάκια
  • 400γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κρέμα γάλακτος για μαγειρική
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η συνταγή συνδυάζει τα ζυμαρικά με ένα λαχανικό εποχής, με την καπνιστή γεύση του αγαπημένου αλλαντικού, ένα υπέροχο ελληνικό τυρί και ξινόγαλα ως εναλλακτική της κρέμας γάλακτος, για ένα πιάτο με λιγότερα λιπαρά.

Βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Παράλληλα, βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε πολύ παγωμένο νερό (με παγάκια). Τα ξαναστραγγίζετε και τα κρατάτε στην άκρη.
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κυβάκια του μπέικον και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε το ξινόγαλα ανακατεμένο με την περισσότερη κεφαλογραβιέρα. Δίνετε μια δυο βράσεις ακόμα στη σάλτσα.
Στραγγίζετε το σπαγγέτι και το ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Το δουλεύετε για λίγο και μοιράζετε το σπαγγέτι σε πιάτα. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.

Βήμα 2

Παράλληλα, βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε πολύ παγωμένο νερό (με παγάκια). Τα ξαναστραγγίζετε και τα κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κυβάκια του μπέικον και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε το ξινόγαλα ανακατεμένο με την περισσότερη κεφαλογραβιέρα. Δίνετε μια δυο βράσεις ακόμα στη σάλτσα.

Βήμα 4

Στραγγίζετε το σπαγγέτι και το ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Το δουλεύετε για λίγο και μοιράζετε το σπαγγέτι σε πιάτα. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή