Διαδικασία
Για το σπαγγέτι: Βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σουρώνετε, κρατάτε λίγο ζουμί, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και το κρατάτε στην άκρη.
Για το pesto: Βάζετε στο μπλέντερ το παντζάρι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και πολτοποιείτε, μέχρι να λιώσουν. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ, προσθέτετε τα φιστίκια, τη γραβιέρα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτετε το pesto και το ανακατεύετε, ρίχνετε λίγο ζουμί από το σπαγγέτι, για να αραιώσει, προσθέτετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε πολύ καλά. Σερβίρετε αμέσως με φλοίδες γραβιέρας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να το χτυπάτε σε πολύ δυνατή ταχύτητα στο μπλέντερ και για πολλή ώρα γιατί μπορεί να πικρίσει. Καλύτερα να το προσθέτετε στο τέλος.
Το pesto αυτό μπορεί να γίνει και dip για φρέσκα λαχανικά, νάτσος ή τσιπς.
Αντί να βράσετε τα παντζάρια, ψήστε τα και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.