OliveMagazine

Σπανάκι γκρατέν

Σπανάκι γκρατέν

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)
  • 2 τρυφερά κρεμμύδια
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 200 γρ. γκούντα
  • 2 ασπράδια
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ:

  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 4 κουτ . σούπας αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • ½ φλιτζ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζεματάμε πρώτα το σπανάκι σε νερό που βράζει για 3΄. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα τυριά, τα ασπράδια χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα με μαλακές κορυφές και το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά να καλυφθεί η βάση του σκεύους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.

Μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.

Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μισό τυρί. Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35 λεπτά περίπου,μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο