OliveMagazine

Στεφάνι τσουρεκιού με παπαρουνόσπορο

Στεφάνι τσουρεκιού με παπαρουνόσπορο

Μερίδες:για 1 τσουρέκι
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 325γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 25γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • 90γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 60ml γάλα
  • 50ml νερό
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 αβγό
  • 2γρ. μαχλέπι
  • 1½γρ. αλάτι
  • 1½γρ. μαστίχα
  • Για την επάλειψη και διακόσμηση

  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Τρίβετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή με τον πλάστη. Βάζετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα, το νερό, τη Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ σπασμένη με τα δάχτυλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αβγό, το μαχλέπι και το αλάτι. Ζεσταίνετε ελαφρά, ελέγχοντας τη θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να μην ξεπεράσει τους 30οC.

Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στον κάδο του μίξερ και ρίχνετε μέσα το ελαφρώς ζεστό μίγμα. Χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο. Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, τα ανοίγετε λίγο ακόμα και πλέκετε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνετε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει στρογγυλό το τσουρέκι, σαν στεφάνι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Το βάζετε σε ζεστό φούρνο στους 40οC και το αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Τέλος, αλείφετε με αβγό, πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140οC και ψήνετε το τσουρέκι για 45-50 λεπτά.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο