Διαδικασία
Για το Bharuch Akuri: σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνετε τόσο ηλιέλαιο ώστε να γεμίσει κατά 2 εκ. σε ύψος. Μόλις κάψει τηγανίζετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά με τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα. Μεταφέρετε το κρεμμύδι σε σουρωτήρι και στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε με τη σειρά και σοτάρετε το σκόρδο για 5 δευτερόλεπτα, κατόπιν το τζίντζερ σοτάροντας για άλλα 5 δευτερόλεπτα, την καυτερή πιπεριά, τον κουρκουμά και το κύμινο και σοτάρετε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτετε ξανά κρεμμύδι. Χτυπάτε τα αβγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσουν να πήζουν αλλά να μη σφίξουν. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες, τα κάσιους και τον κόλιανδρο. Αλατίζετε και σερβίρετε.
Για το Migas: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα και ψήνετε τις τορτίγιες μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις κρατάτε στην άκρη.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, ανακατεύετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και το αλάτι. Αφήνετε τα υλικά να μαριναριστούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια, τα στραγγίζετε σε ψιλό σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και αφαιρείτε το σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε τα 30ml ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει. Ρίχνετε τις τορτίγιες, τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να αρχίσουν να πήζουν. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το τυρί και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Tips
Το Akuri είναι μία συνταγή που μας έρχεται από τους Ζωροάστρες Πέρσες. Τα κρεμμύδια τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανά και κατόπιν μαγειρεύονται με τζίντζερ, κόλιανδρο και σκόρδο. Η παραλλαγή στην πόλη Μπαρούχ περιέχει κάσιους και σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα.
Η συνταγή Migas προέρχεται από τους Ισπανούς κατακτητές του Μεξικού, που αρχικά χρησιμοποιούσαν το μπαγιάτικο ψωμί μέσα στο φαγητό τους ή σαν γαρνιτούρα του πιάτου μουλιασμένο σε κρασί, σκόρδο, ελαιόλαδο και πάπρικα. Όπως σε όλες τις παραδοσιακές συνταγές, τα υλικά διαφέρουν από τόπο σε τόπο, κι έτσι μπορείτε να το συναντήσετε με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας, φασόλια και τυρί (λευκό η κίτρινο). Η εκδοχή που ακολουθεί είναι με αρωματική φρέσκια ντομάτα, πιπεριά και quesoblanco, το οποίο είναι η μεξικάνικη εκδοχή της μυκονιάτικης τυροβολιάς (ή του τηνιακού πετρώματος ή της ικαριώτικης καθούρας, διαλέγετε και παίρνετε), δηλαδή αγελαδινό γάλα το οποίο έχουν «κόψει» με λεμόνι ή ξίδι και το έχουν αφήσει να στραγγίξει. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα από τα παραπάνω, σηκώστε την ελληνική σημαία ψηλά και χρησιμοποιήστε φέτα. Επίσης, η συνταγή δουλεύει εξαιρετικά με κίτρινα τυριά όπως κασέρι, μια μαλακή γραβιέρα ή ένα νιώτικο κεφαλοτύρι.