OliveMagazine

Στριφτή τηγανητή τυρόπιτα με λούζα και ηλιόσπορο

Στριφτή τηγανητή τυρόπιτα με λούζα και ηλιόσπορο

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:83:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 150γρ. αλεύρι κίτρινο)
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 250ml περίπου νερό
  • Για τη γέμιση

  • 700γρ. μίγμα φέτας και κατσικίσιου τυριού, θρυμματισμένα
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 300γρ. λούζα, σε μικρά κομματάκια
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ή μέντας, ψιλοκομμένα
  • Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα

  • ηλιέλαιο
  • ηλιόσπορους
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα στερεά υλικά, προσθέτετε το ξίδι, το ελαιόλαδο και λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ομοιόμορφη που να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Χωρίζετε τη ζύμη σε οχτώ μπαλίτσες, τις τοποθετείτε σε ένα αλευρωμένο ταψί και, αφού τις σκεπάσετε με μια καθαρή νωπή πετσέτα, τις αφήνετε να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά.

Στη συνέχεια αλευρώνετε ελαφρώς τον πάγκο και ανοίγετε μία μία τις μπάλες ζύμης σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Για τη γέμιση: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετείτε το πρώτο φύλλο με τη μακριά πλευρά οριζόντια μπροστά σας. Μοιράζετε τη γέμιση κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Αλείφετε το φύλλο περιμετρικά με λίγο λάδι, τυλίγετε σε ρολό (όχι πάρα πολύ σφιχτά) και κλείνετε τις δύο τρύπες ώστε να μη φύγει η γέμιση. Πιάνοντας τις δύο άκρες στρίβετε την πίτασ σε σχήμα σαλιγκαριού και πασπαλίζετεμε ηλιόσπορο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνετε μέσα 1-2 πίτες, προσέχοντας να μην τρυπήσουν. Τις τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα και από τις δύο πλευρές (τις γυρίζετε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών για να μη σπάσουν).

Μεταφέρετε τις πίτες με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες πίτες. Τις σερβίρετε ζεστές με μια ωραία πράσινη σαλάτα ρόκα - ντοματίνια.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο