OliveMagazine

Στρούντελ με δαμάσκηνα

Στρούντελ με δαμάσκηνα

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:5'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 24 δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 νεροπότηρο κρασί Μοσχάτο Σάμου
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 4-5 γαρίφαλα
  • 350γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • λίγη κανέλα για τη διακόσμηση
  • παγωτό σοκολάτα για το σερβίρισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε τα δαμάσκηνα σε κατσαρολάκι με την κανέλα, τα γαρίφαλα και το κρασί. Τα αφήνετε να μαριναριστούν αποβραδίς.

Την επόμενη μέρα βάζετε την κατσαρόλα όπως είναι στο μάτι, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φουσκώσουν τα δαμάσκηνα καλά και να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αφήνετε να στεγνώσουν.

Στη συνέχεια, ρίχνετε τα μισά δαμάσκηνα στο μπλέντερ και χτυπάτε να γίνουν ένα πηκτός πολτός. Μεταφέρετε σε μπολ και ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας σε μια λεία επιφάνεια και απλώνετε κατά μήκος επάνω της τη γέμιση, αφήνοντας ένα κενό γύρω-γύρω. Τυλίγετε τη σφολιάτα σε ρολό, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Τρυπάτε την επιφάνεια στο πάνω μέρος με ένα πιρούνι, σε 6-7 σημεία, και μεταφέρετε το ρολό σε ταψάκι.

Ψήνετε το στρούντελ στο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά και μέχρι η σφολιάτα να γίνει ροδοκόκκινη. Την αφήνετε να κρυώσει καλά, την πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη (με ένα μικρό σουρωτηράκι), πασπαλίζετε με λίγη κανέλα από πάνω και μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβετε σε χοντρές φέτες.

Σερβίρετε στο τραπέζι, συνοδεύοντας με παγωτό σοκολάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr