OliveMagazine

Συκότουρτα

Συκότουρτα

Μερίδες:για 1 ψωμί
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:45'
Έτοιμο σε:2:5'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • νερό χλιαρό
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνετε το προζύμι. Διαλύετε σε ένα μέτριο μπολ ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό τη μαγιά μαζί με 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει.

Την επομένη, βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το προζύμι σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτετε σταδιακά χλιαρό νερό και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ελαστική, μαλακή ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλα. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ζυμώνετε ξανά και αυτήν τη φορά προσθέτετε τα σύκα (κρατάτε λίγα για το ντεκόρ) και τις σταφίδες. Πλάθετε σε στρογγυλό καρβέλι και το βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι σκεπασμένο με πετσέτα να φουσκώσει ξανά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC. Διακοσμείτε με τα σύκα που κρατήσατε, χαράζετε σε σχέδια την επιφάνεια και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 250οC, αλείφετε με νερό την επιφάνεια και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr