OliveMagazine

Συριακός μουσακάς με λαχανικά, κιμά και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι

Συριακός μουσακάς με λαχανικά, κιμά και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα λαχανικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 6 κολοκυθάκια μεγάλα
  • 6 καρότα μεγάλα
  • 3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες, σε φέτες
  • 3 πράσινες πιπεριές
  • 3 κόκκινες πιπεριές
  • 1 φινόκιο
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 4-5 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 300γρ. γιαούρτι σουρωτό
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι
  • χυμό από 1½ λεμόνι + 1 κουτ. σούπας ξύσμα
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από τη φλούδα και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Καθαρίζετε και κόβετε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος. Κάνετε το ίδιο και με τα καρότα. Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Κόβετε το φινόκιο σε χοντρές φέτες.

Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε όλα τα λαχανικά σας μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τα ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.

Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αμέσως μετά ρίχνετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια. Αρωματίζετε με το πιπέρι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι. Αλατίζετε και προσθέτετε νεράκι και μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να μελώσει και να μαλακώσει.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά. Το γιαούρτι, το ταχίνι, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Τα δουλεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Το διατηρείτε κρύο στο ψυγείο.

Σερβίρετε τα λαχανικά σε πιατέλα ακουμπώντας το ένα πάνω στο άλλο, σκορπίζετε από πάνω τον καβουρδισμένο κιμά και περιχύνετε με την κρύα σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr