OliveMagazine

Τάρτα αμυγδάλου με αχλάδια κρασάτα

Τάρτα αμυγδάλου με αχλάδια κρασάτα

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:2:30'
Χρόνος αναμονής:60
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 25 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον, λιωμένο
  • 1 αυγό
  • Για την κρέμα

  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 20 γρ. κορνφλάουρ
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας εσάνς αμύγδαλο
  • Για τα κρασάτα αχλάδια

  • 2 μεγάλα αχλάδια
  • 500 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 500 ml νερό
  • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα και τα κομματάκια βουτύρου και αρχίζουμε να τα τρίβουμε με τα δάχτυλά σας στο μείγμα του αλευριού, μέχρι τα κομματάκια να λιώσουν και το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με 2 κουτ. σούπας κρύο νερό και τα ρίχνουμε στο ψιχουλιαστό μείγμα. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να γίνει μια ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Κρέμα: Κρατάμε ½ φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την πούδρα αμυγδάλου. Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση τα υλικά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε το κορνφλάουρ στο γάλα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με τα γάλατα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας). Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.

Αχλάδια: Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση κάθετα, από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε με προσοχή τα κουκούτσια.

Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε τα αχλάδια και ανακατεύουμε για να βραχούν. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15'.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Bγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε για 5' να μαλακώσει ελαφρώς. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στρογγυλό, με πάχος 1/2 εκ. και διάμετρο περίπου 30 εκ.

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο της ζύμης πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλυφθούν η βάση και τα πλαϊνά του σκεύους.

Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, στρώνουμε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αδειάζουμε εκεί δυο-τρεις χούφτες όσπρια (φακές ή ρεβίθια) και την ψήνουμε για 25'-30', μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά.

Αφρατεύουμε την κρέμα αμυγδάλου με έναν αυγοδάρτη. Βγάζουμε τη μισοψημένη τάρτα από τον φούρνο, πετάμε το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια και αδειάζουμε μέσα την κρέμα αμυγδάλου ισιώνοντας την επιφάνεια.

Βγάζουμε τα αχλάδια από το κρασί, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε την επιφάνεια της κρέμας πιέζοντάς τα ελαφρά.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30'. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο