OliveMagazine

Τάρτα με κολοκύθα και νούμπουλο Κέρκυρας

Τάρτα με κολοκύθα και νούμπουλο Κέρκυρας

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:15'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμη για τάρτα έτοιμη ή μπριζέ με γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ψίχα κολοκύθας σε κύβους 2εκ.
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150γρ. νούμπουλο Κέρκυρας, σε κυβάκια (ή σύγκλινο Μάνης)
  • 150γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας μίγμα από ξερή ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι + λίγο θυμάρι φρέσκο
  • 3 αβγά
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι

  • 80γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε μικρούς κύβους
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 180γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου 26-28εκ. με το ελαιόλαδο. Στρώνετε προσεκτικά το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία. Σκεπάζετε την ταρτιέρα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 45 λεπτά, όση ώρα ετοιμάζετε την κολοκύθα για τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180˚C. «Ντύνετε» ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκορπίζετε τους κύβους κολοκύθας στο ταψί τους, πασπαλίζετε με τα αρωματικά και αλατοπιπερώνετε.

Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τους ψήνετε για 30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε τους κύβους κολοκύθας από τον φούρνο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αβγά, το γιαούρτι και το τυρί και ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε τη κολοκύθα και τα κυβάκια νούμπουλο και ανακατεύετε απαλά.

Για την τάρτα: Προθερμαίνετε ξανά τον φούρνο στους 180˚C.Βγάζετε την ταρτιέρα με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στην άδεια τάρτα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ψήνετε την τάρτα για 45 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τη σερβίρετε ζεστή.

Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύετε για λίγο, μέχρι να αναμιχθούν απλώς τα υλικά.

Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω από το μπολ, δουλεύοντας παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Ξετυλίγετε τη ζύμη. Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο, με διάμετρο 28-30εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.

Λαδώνετε την ταρτιέρα με τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και στρώνετε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Tips

Νούμπουλο Κέρκυρας: Είναι ένα άριστης ποιότητας αλλαντικό που αποτελείται από χοιρινό κόντρα φιλέτο ολόκληρο, αλατισμένο και πασπαλισμένο με πιπέρι, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο σε φωτιά με λεπτό ξύλο και πολλά αρωματικά κλαριά: φασκόμηλο, φλισκούνι ξερό, σχοίνο, δάφνη, μυρτιά, ρίγανη και φλούδα από αμύγδαλα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr