tarta me creme patisserie exo
clock icon
40'

Τάρτα με κρέμα πατισερί και φρούτα εποχής

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 125γρ. βούτυρο 82%
  • 80γρ. ζάχαρη άχνη
  • 175γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 αβγό
  • 1 κρόκο αβγού
  • ½ λοβό βανίλιας
  • ελάχιστο αλάτι
  • Για την κρέμα

  • 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κρόκους αβγών
  • 500ml γάλα πλήρες
  • 50γρ. κορν φλάουερ
  • 1 λοβό βανίλια
  • 150ml κρέμα γάλακτος 35%

Βάση από ωραία τριφτή ζύμη, γεμισμένη με βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής και διακοσμημένη με δροσερά φρούτα εποχής. Χρησιμοποιήστε διάφορα φρούτα ή ένα με δύο που προτιμάτε περισσότερο.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κόβετε το λοβό της βανίλιας στη μέση, τον ανοίγετε κατά μήκος και “ξύνετε” με κοφτερό μαχαιράκι τα μισά από τα σποράκια του. Τα ρίχνετε στο μίξερ.
Βάζετε στο μίξερ το φτερό και χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο, με τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτετε σιγά σιγά το αβγό, το κροκάδι και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνετε την ταχύτητα, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μια ωραία και εύπλαστη ζύμη.
Τη βάζετε σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε καλά για να μην πάρει αέρα και ξεραθεί και την αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. (Αυτό θα σας διευκολύνει στο άνοιγμα με τον πλάστη).
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο, την πατάτε πάνω σε πάγκο να γίνει πλατιά και την τοποθετείτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο στο µέγεθος μιας ταρτιέρας διαμ. 25 εκ. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύµη µέσα στην ταρτιέρα, τη στρώνετε έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της και ξεκολλάτε και τη δεύτερη λαδόκολλα. Με ένα µαχαίρι κόβετε τη ζύµη που περισσεύει τριγύρω και την τρυπάτε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.
Ετοιμάζετε την κρέμα: Κόβετε κατά μήκος τη βανίλια, την ανοίγετε και “ξύνετε” τα σποράκια της με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα στην οποία έχετε βάλει τη μισή ποσότητα ζάχαρης με το γάλα να ζεσταθούν.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε με σύρμα τους κρόκους, το κορν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνετε ένα μέρος από το ζεστό γάλα στο μίγμα των αβγών για να το αραιώσετε και έπειτα το βάζετε όλο μαζί στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να βράσει η κρέμα και να πήξει.
Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε αμέσως με μία μεμβράνη που θα εφάπτεται καλά στην επιφάνειά της και την αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να γίνει σφιχτή σαντιγί.
Μόλις η κρέμα πατισερί κρυώσει, την ανακατεύετε με ένα σύρμα για να αφρατέψει και ανακατεύετε μέσα και την σαντιγί. Γεμίζετε την τάρτα με την κρέμα και την γαρνίρετε με φρούτα της αρεσκείας σας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κόβετε το λοβό της βανίλιας στη μέση, τον ανοίγετε κατά μήκος και “ξύνετε” με κοφτερό μαχαιράκι τα μισά από τα σποράκια του. Τα ρίχνετε στο μίξερ.

Βήμα 2

Βάζετε στο μίξερ το φτερό και χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο, με τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτετε σιγά σιγά το αβγό, το κροκάδι και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνετε την ταχύτητα, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μια ωραία και εύπλαστη ζύμη.

Βήμα 3

Τη βάζετε σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε καλά για να μην πάρει αέρα και ξεραθεί και την αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. (Αυτό θα σας διευκολύνει στο άνοιγμα με τον πλάστη).

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο, την πατάτε πάνω σε πάγκο να γίνει πλατιά και την τοποθετείτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο στο µέγεθος μιας ταρτιέρας διαμ. 25 εκ. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύµη µέσα στην ταρτιέρα, τη στρώνετε έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της και ξεκολλάτε και τη δεύτερη λαδόκολλα. Με ένα µαχαίρι κόβετε τη ζύµη που περισσεύει τριγύρω και την τρυπάτε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε την κρέμα: Κόβετε κατά μήκος τη βανίλια, την ανοίγετε και “ξύνετε” τα σποράκια της με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα στην οποία έχετε βάλει τη μισή ποσότητα ζάχαρης με το γάλα να ζεσταθούν.

Βήμα 6

Σε ένα μπολ ανακατεύετε με σύρμα τους κρόκους, το κορν φλάουερ και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνετε ένα μέρος από το ζεστό γάλα στο μίγμα των αβγών για να το αραιώσετε και έπειτα το βάζετε όλο μαζί στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να βράσει η κρέμα και να πήξει.

Βήμα 7

Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε αμέσως με μία μεμβράνη που θα εφάπτεται καλά στην επιφάνειά της και την αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να γίνει σφιχτή σαντιγί.

Βήμα 8

Μόλις η κρέμα πατισερί κρυώσει, την ανακατεύετε με ένα σύρμα για να αφρατέψει και ανακατεύετε μέσα και την σαντιγί. Γεμίζετε την τάρτα με την κρέμα και την γαρνίρετε με φρούτα της αρεσκείας σας.