Διαδικασία
Σε μπολ βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε μέσα τον κρόκο του αβγού, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα μέχρι το μίγμα να μοιάζει με τραχανά. Προσθέτετε σταδιακά μία δύο κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C και ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 2-3χιλ. και διάμετρο τόσο ώστε να σκεπάζει τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες με διάμετρο 24εκ. Τρυπάτε με πιρούνι πυκνά πυκνά την επιφάνεια και την καλύπτετε με λαδόκολλα. Ρίχνετε από πάνω φασόλια και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διαφανή, προσέχοντας να μην καούν. Προσθέτετε τους κουκουναρόσπορους και τα καβουρδίζετε για μερικά λεπτά ακόμα. Πασπαλίζετε με την πάπρικα και το καγιέν (αν βάλετε).
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα. Σκεπάζετε την επιφάνεια της τάρτας με το μισό τριμμένο τυρί και απλώνετε από πάνω το μίγμα των κρεμμυδιών. Τα σκεπάζετε με το υπόλοιπο τυρί. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε την τάρτα.
Ξαναβάζετε την τάρτα στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι δηλαδή να ροδίσει και η επιφάνειά της. Σερβίρετε την τάρτα αμέσως, σαν πρώτο πιάτο, μαζί με μια πράσινη σαλάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή