tarta me kudwnia
clock icon
2:0'

Τάρτα με κυδώνια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 185γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 120γρ. ζάχαρη άχνη
  • 210γρ. αλεύρι μαλακό
  • 50γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 2 αβγά
  • ½ λοβό βανίλιας
  • ½ λοβό βανίλιας
  • 1γρ. αλάτι
  • 50γρ. ζάχαρη καστανή για το τελείωμα
  • Για την κομπόστα κυδώνι

  • 3 κυδώνια
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζας
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική περίπου
  • νερό

Μια λαχταριστή, αρωματική τάρτα με κομπόστα κυδώνι ιδανική για να συνοδεύσετε τον καφέ και το τσάι σας.

Για το γλυκό κυδώνι: Καθαρίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε στα τέσσερα και έπειτα σε λεπτές φέτες. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτετε με τη ζάχαρη, έτσι ώστε να τα σκεπάσει ελαφρά. Τα αφήνετε έτσι για 3-4 ώρες να βγάλουν το χυμό τους.
Μόλις είναι έτοιμα προσθέτετε την αρμπαρόριζα και ρίχνετε στην κατσαρόλα νερό, μέχρι να τα καλύψει και λίγο παραπάνω.
Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν τα κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν. Όταν γίνει η κομπόστα, τη μεταφέρετε σε γυάλινα βάζα και τη συντηρείτε σε ξηρό μέρος μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Για να φτιάξετε τη ζύμη: Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό μέχρι το μίγμα να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.
Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσετε, ώστε να τη δουλέψετε πιο εύκολα.
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 2-3χιλ., τη στρώνετε σε παραλληλόγραμμη φόρμα 30x10εκ. και την τρυπάτε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
Βάζετε την τάρτα στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και μόλις βγάλετε την τάρτα από την κατάψυξη τη βάζετε κατευθείαν στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά.
Στραγγίζετε καλά τις φέτες του κυδωνιού από την κομπόστα. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και τη γεμίζετε με το κυδώνι. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και την ψήνετε για 8-10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια των κυδωνιών.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το γλυκό κυδώνι: Καθαρίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε στα τέσσερα και έπειτα σε λεπτές φέτες. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτετε με τη ζάχαρη, έτσι ώστε να τα σκεπάσει ελαφρά. Τα αφήνετε έτσι για 3-4 ώρες να βγάλουν το χυμό τους.

Βήμα 2

Μόλις είναι έτοιμα προσθέτετε την αρμπαρόριζα και ρίχνετε στην κατσαρόλα νερό, μέχρι να τα καλύψει και λίγο παραπάνω.

Βήμα 3

Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν τα κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν. Όταν γίνει η κομπόστα, τη μεταφέρετε σε γυάλινα βάζα και τη συντηρείτε σε ξηρό μέρος μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 4

Για να φτιάξετε τη ζύμη: Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό μέχρι το μίγμα να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.

Βήμα 5

Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσετε, ώστε να τη δουλέψετε πιο εύκολα.

Βήμα 6

Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 2-3χιλ., τη στρώνετε σε παραλληλόγραμμη φόρμα 30x10εκ. και την τρυπάτε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.

Βήμα 7

Βάζετε την τάρτα στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και μόλις βγάλετε την τάρτα από την κατάψυξη τη βάζετε κατευθείαν στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 8

Στραγγίζετε καλά τις φέτες του κυδωνιού από την κομπόστα. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και τη γεμίζετε με το κυδώνι. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και την ψήνετε για 8-10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια των κυδωνιών.