OliveMagazine

Τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι, κατσικίσιο τυρί και καπνιστό Μετσόβου

Τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι, κατσικίσιο τυρί και καπνιστό Μετσόβου

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:15'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 200γρ. βούτυρο
  • 10γρ. αλάτι
  • 50γρ. αβγό
  • 70ml νερό
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 30γρ. βούτυρο
  • 10 μανιτάρια λευκά, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά
  • 50γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη ζύμη: Χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό, το βούτυρο μαζί με το αλάτι. Προσθέτετε το αβγό και κατόπιν το νερό λίγο-λίγο. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα περίπου 20 λεπτά πριν βγάλετε τη ζύμη από το ψυγείο. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 1 εκ. και τη στρώνετε σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 20-22 εκ. καλύπτοντας καλά τη βάση και τα πλαϊνά. Κόβετε με μαχαίρι τυχόν ζύμη που περισσεύει. Την προψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζετε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Kατόπιν προσθέτετε και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο και, μόλις γυαλίσουν, ρίχνετε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μόλις μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά του σπανακιού, ανακατεύετε μέσα το κατσικίσιο τυρί και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για την τάρτα: Στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση της τάρτας το μείγμα με τα λαχανικά και από πάνω καλύπτετε με το μίγμα κρέμας γάλακτος και αβγού. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τριμμένο καπνιστό τυρί και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά. Όταν ψηθεί τη μεταφέρετε σε μια ωραία πιατέλα και την τοποθετείτε στον μπουφέ.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr