OliveMagazine

Τάρτα με μαρμελάδα βερίκοκο

Τάρτα με μαρμελάδα βερίκοκο

Μερίδες:10
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για την μαρμελάδα

  • 400γρ. βερίκοκα καθαρισμένα ψιλοκομμένα
  • 350γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ λοβό βανίλιας
  • 75ml νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • Για τη ζύμη

  • 210γρ. αλεύρι μαλακό
  • 120γρ. ζάχαρη άχνη
  • 185γρ. βούτυρο 82%
  • 50γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 2 αβγά για τη ζύμη + 1 επιπλέον για το άλειμμα
  • ½ λοβό βανίλιας
  • ελάχιστο αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη μαρμελάδα: Βάζετε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μαζί με το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε ανά διαστήματα. Αν χρειαστεί, προσθέστε επιπλέον νερό.

Σας προτείνουμε να σταματήσετε το βράσιμο λίγο πριν η μαρμελάδα είναι έτοιμη γιατί στη συνέχεια θα ψηθεί και με τη βάση στο φούρνο. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Φτιάχνετε τη ζύμη: Με ένα κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και ξύνετε τα σποράκια της μισής. Τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Βάζετε στο μίξερ το φτερό και χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια μια ωραία και εύπλαστη ζύμη.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο περίπου για 2 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα σας διευκολύνει στο άνοιγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Κρατάτε λίγη από τη ζύμη στην άκρη, κάνετε την υπόλοιπη ξανά μπάλα και την ανοίγετε με τον πλάστη πάνω σε επιφάνεια εργασίας σε πάχος περίπου 2χιλ. “Ντύνετε” με αυτήν τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 25εκ. και την τρυπάτε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει. Προψήνετε τη ζύμη σας στο φούρνο για 10 λεπτά.

Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ºC. Αδειάζετε την μαρμελάδα στην μισοψημένη βάση.

Με τη ζύμη που κρατήσατε πλάθετε 10-12 κορδόνια, τα τοποθετείτε οριζόντια και κάθετα πάνω από την μαρμελάδα και στερεώνετε τις άκρες τους στην προψημένη βάση. Έπειτα, τα αλείφετε με αβγό. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι η τάρτα σας να ροδίσει. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.

Φωτογραφία- Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο