Διαδικασία
Για τα παντζάρια: Σε ένα τηγάνι που να μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνετε τη ζάχαρη, το χυμό γκρέιπφρουτ, το ξίδι και το θυμάρι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα παντζάρια, αλατοπιπερώνετε και ανακινείτε το σκεύος για να ανακατευτούν. Αφήνετε το τηγάνι να κρυώσει λίγο.
Για τα κρεμμύδια: Βάζετε σε ένα άλλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 6-7 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Σβήνετε με το ξίδι, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε τα παντζάρια με το καραμελωμένο κρεμμύδι, έτσι ώστε να πάει παντού. Σκεπάζετε τα υλικά σας με το φύλλο σφολιάτας ώστε να καλυφθούν καλά, κόβετε ό,τι περισσεύει και τρυπάτε καλά τη ζύμη.
Ψήνετε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει χρώμα. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνετε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της. Αναποδογυρίζετε προσεκτικά την τάρτα σε μια πιατέλα, πασπαλίζετε με το φρέσκο κρεμμύδι, το ξύσμα γκρέιπφρουτ και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή