20190212183640_MIKRI-tarta-me-psiti-kokkini-piperia
clock icon
1:35'

Τάρτα με ψητή κόκκινη πιπεριά, κατίκι Δομοκού και γραβιέρα Δωδώνης

Υλικά

    Για τη ζύμη της τάρτας

  • 150γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 3 κουτ. σούπας νερό (περίπου)
  • Για τη γέμιση

  • 8 πιπεριές Φλωρίνης
  • 300γρ. κατίκι Δομοκού
  • 150γρ. γραβιέρα Δωδώνης τριμμένη στον τρίφτη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι

Μια νόστιμη χορτοφαγική τάρτα, που δεν θα χορταίνετε να φτιάχνετε!

Φτιάχνετε τη ζύμη για την τάρτα: χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε προσθέτετε το αβγό και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Προθερμαίνετε φούρνο στους 220οC. Βάζετε στη σχάρα του φούρνου τις πιπεριές και τις ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαυρίσουν καλά απέξω. Τις βγάζετε, τις βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο, τις αλατίζετε και τις σκεπάζετε με δεύτερο πιάτο για να ιδρώσουν και να φύγει πιο εύκολα η φλούδα τους.
Μετά από 10 λεπτά ξεσκεπάζετε και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε τη μαυρισμένη φλούδα, το κοτσάνι και τα σπόρια. Παίρνετε την καθαρή σάρκα από τις κόκκινες πιπεριές και την κόβετε σε κομματάκια.
Ρίχνετε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το κατίκι Δομοκού, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Ανακατεύετε καλά.
Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και με πλάστη την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου, με διάμετρο τρεις πόντους μεγαλύτερη από τον πάτο της φόρμας σας. Βουτυρώνετε μία ταρτιέρα και απλώνετε μέσα τη ζύμη, φροντίζοντας να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά της φόρμας.
Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στην ταρτιέρα και πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα Δωδώνης. Σκεπάζετε την τάρτα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο (στους 200οC) για 30-45 λεπτά περίπου. Στα 20 λεπτά βγάζετε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC και αφήνετε την τάρτα να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να ξεκουραστεί και τη σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη ζύμη για την τάρτα: χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε προσθέτετε το αβγό και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε φούρνο στους 220οC. Βάζετε στη σχάρα του φούρνου τις πιπεριές και τις ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαυρίσουν καλά απέξω. Τις βγάζετε, τις βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο, τις αλατίζετε και τις σκεπάζετε με δεύτερο πιάτο για να ιδρώσουν και να φύγει πιο εύκολα η φλούδα τους.

Βήμα 3

Μετά από 10 λεπτά ξεσκεπάζετε και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε τη μαυρισμένη φλούδα, το κοτσάνι και τα σπόρια. Παίρνετε την καθαρή σάρκα από τις κόκκινες πιπεριές και την κόβετε σε κομματάκια.

Βήμα 4

Ρίχνετε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το κατίκι Δομοκού, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και με πλάστη την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου, με διάμετρο τρεις πόντους μεγαλύτερη από τον πάτο της φόρμας σας. Βουτυρώνετε μία ταρτιέρα και απλώνετε μέσα τη ζύμη, φροντίζοντας να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά της φόρμας.

Βήμα 6

Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης στην ταρτιέρα και πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα Δωδώνης. Σκεπάζετε την τάρτα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο (στους 200οC) για 30-45 λεπτά περίπου. Στα 20 λεπτά βγάζετε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC και αφήνετε την τάρτα να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Βήμα 7

Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να ξεκουραστεί και τη σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb