tarta-sokolata
clock icon
1:20'

Τάρτα σοκολάτας

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 200γρ. αλεύρι
  • 130γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 90γρ. ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 115γρ. βούτυρο
  • 20γρ. νερό παγωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 450γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. βούτυρο

Μία από τις πιο αγαπημένες μας τάρτες, με πληθωρική γέμιση σοκολάτας. Αδύνατο να μείνετε στο ένα κομμάτι μόνο.

Για τη ζύμη: Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς. Προσθέτετε το αλεύρι και το αμύγδαλο σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθεί και να δημιουργηθεί μια μπάλα ελαστική που δεν θα κολλάει στο χέρι.
Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ή ως και 1 ημέρα. Αν θέλετε να τη συντηρήσετε περισσότερο, τη βάζετε στην κατάψυξη.
Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια φόρμα διαμέτρου 22εκ. και μεταφέρετε τη ζύμη στο σκεύος, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά ο πάτος και τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο μέγεθος του εσωτερικού της τάρτας, το βάζετε στην επιφάνεια της ζύμης και βάζετε επάνω φασόλια ή ρύζι για βάρος. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες της ζύμης. Στη συνέχεια αποσύρετε το χαρτί ψησίματος με τα φασόλια και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη, για 15-20 λεπτά ακόμη. Αφήνετε την βάση της τάρτας να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού και βάζετε τη σοκολάτα σε μπολ. Προσθέτουμε στη σοκολάτα την κρέμα και το βούτυρο και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε τη γέμιση στην προψημένη βάση τάρτας και την κρυώνετε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να σερβίρετε διακοσμείτε προαιρετικά με τριμμένη κουβερτούρα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς. Προσθέτετε το αλεύρι και το αμύγδαλο σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθεί και να δημιουργηθεί μια μπάλα ελαστική που δεν θα κολλάει στο χέρι.

Βήμα 2

Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ή ως και 1 ημέρα. Αν θέλετε να τη συντηρήσετε περισσότερο, τη βάζετε στην κατάψυξη.

Βήμα 3

Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια φόρμα διαμέτρου 22εκ. και μεταφέρετε τη ζύμη στο σκεύος, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά ο πάτος και τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο μέγεθος του εσωτερικού της τάρτας, το βάζετε στην επιφάνεια της ζύμης και βάζετε επάνω φασόλια ή ρύζι για βάρος. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες της ζύμης. Στη συνέχεια αποσύρετε το χαρτί ψησίματος με τα φασόλια και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη, για 15-20 λεπτά ακόμη. Αφήνετε την βάση της τάρτας να κρυώσει.

Βήμα 5

Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού και βάζετε τη σοκολάτα σε μπολ. Προσθέτουμε στη σοκολάτα την κρέμα και το βούτυρο και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε τη γέμιση στην προψημένη βάση τάρτας και την κρυώνετε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να σερβίρετε διακοσμείτε προαιρετικά με τριμμένη κουβερτούρα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή