OliveMagazine

Τάρτα τατέν με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και κατσικίσιο τυρί

Τάρτα τατέν με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και κατσικίσιο τυρί

Μερίδες:για ένα ταψάκι διαμέτρου 28-30εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτα, έτοιμη
  • 800γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κλαράκια από θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φυλλαράκια)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το μίγμα του τυριού

  • 150γρ. κατσικίσιο τυρί (λιωμένο με πιρούνι)
  • 3-4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κλαράκι θυμάρι (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • 1 κλαράκι βασιλικό (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • 1 κλαράκι δυόσμο (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • 1 κλαράκι μαντζουράνα (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα) και μερικά επιπλέον για το σερβίρισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε το μίγμα του τυριού: αναμιγνύετε στο μπλέντερ το λιωμένο τυρί με το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος και, όταν ομογενοποιηθεί, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύετε.

Αδειάζετε το μίγμα κατά μήκος πάνω σε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και ανασηκώνετε τις δύο απέναντι πλευρές δημιουργώντας έναν κύλινδρο με διάμετρο κύκλου περίπου 3εκ. Διπλώνετε τον κύλινδρο με την πλαστική μεμβράνη και τον αφήνετε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί καλά.

Βάζετε τα κρεμμυδάκια σε λεκανίτσα και τα περιχύνετε με καυτό νερό. Τα αφήνετε να μείνουν για 10 λεπτά έτσι και στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα ξεφλουδίζετε. Τα αφήνετε πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε περίπου για 15 λεπτά (χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά στη μεσαία θερμοκρασία) μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα σβήνετε με το ξίδι, προσθέτετε τα φυλλαράκια από το θυμάρι και πασπαλίζετε από πάνω με την καστανή ζάχαρη. Σιγομαγειρεύετε μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια, οπότε τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε.

Απλώνετε τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια σε ένα ταψάκι (όλο το περιεχόμενο του τηγανιού) και αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Ύστερα κόβετε τη ζύμη της σφολιάτας σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και σκεπάζετε με αυτή τα κρεμμυδάκια. Πιέζετε ελαφρά της άκρες της ζύμης από γύρω γύρω ώστε να κλείσει κατά κάποιο τρόπο μέσα της τη γέμιση.

Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η σφολιάτα. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και, αφού περάσουν μερικά λεπτά, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Όσο είναι ζεστή η τάρτα, βγάζετε από το ψυγείο τον κύλινδρο με το αρωματικό μίγμα του τυριού και, αφού το ξετυλίξετε, το κόβετε σε φέτες πάχους 1εκ. και τοποθετείτε τους δίσκους σε διάφορα σημεία της τάρτας. Διακοσμείτε με ολόκληρα κλαράκια μαντζουράνας. Σερβίρετε αμέσως κόβοντας σε κομμάτια.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr