OliveMagazine

Ταμάλ κρητικής μπανάνας με κατσικίσια μυζήθρα και σταμναγκάθι

Ταμάλ κρητικής μπανάνας με κατσικίσια μυζήθρα και σταμναγκάθι

Μερίδες:3-4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το ταμάλ]

  • 4 μπανάνες ώριμες
  • 100 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 200 γρ. σπόρους φρέσκου καλαμποκιού
  • 200 γρ. χοντρόκκοκο καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. πουρέ ώριμης κρητικής μπανάνας
  • Για τη σάλτσα

  • 1/4 λευκό κρεμμύδι
  • 3 ώριμες μεσαίες ντομάτες
  • 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για τη σαλάτα

  • 200 γρ. σταμναγκάθι
  • 1/4 κρεμμυδιού κομμένο ζουλιέν
  • Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα

  • 30 γρ. ξανθιά σταφίδα
  • 50 γρ. πράσινες ελιές
  • 200 γρ. φρέσκια κατσικίσια μυζήθρα
  • 4 κομμάτια φύλλα μπανάνας 20x20 εκ.
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το ταμάλ Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι τις ώριμες μπανάνες μαζί με τη φλούδα τους. Μόλις ψηθούν βγάζουμε τη σάρκα σε μπλέντερ, ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό και τις κάνουμε έναν φίνο πουρέ.

Λιώνουμε τους σπόρους καλαμποκιού σε μπλέντερ. Βρέχουμε το αλεύρι καλαμποκιού σε μια κατσαρόλα μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Σαν να φτιάχνουμε μια πολέντα βάζουμε το βούτυρο και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε ζωμό αν είναι αναγκαίο μέχρι να αποκτήσουμε μια πυκνή υφή. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τον πουρέ μπανάνας.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μερίδες και πλάθουμε σε 5 τετράγωνα πάχους περίπου 1,5 εκ. Τοποθετούμε το καθένα σε φύλλο μπανάνας αφού πρώτα τα έχουμε μαλακώσει σε βραστό νερό για 2΄. Γεμίζουμε κάθε ταμάλ με μυζήθρα, σταφίδες και ελιές. Κλείνουμε και δένουμε σε πακετάκια με σπάγγο και μαγειρεύουμε στον ατμό σε μέτρια φωτιά για περίπου 50΄.

Για τη σάλτσα: Ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι το κρεμμύδι και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο με τις ντομάτες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, βράζουμε και τέλος χτυπάμε σε μπλέντερ.

Για τη σαλάτα: Ανακατεύουμε με ελαιόλαδο το σταμναγκάθι και το κρεμμύδι, ρίχνουμε αλάτι και σερβίρουμε με τα ταμάλ και τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο