Εδώ παντρεύουμε μια ανατολίτικη σαλάτα με μια κρητική πρώτη ύλη, η οποία ουσιαστικά είναι μια πρώιμη μορφή ζυμαρικού, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γευστικές εντάσεις προς πολλές κατευθύνσεις, ιδανικό να αντέξει μια κρητική ρακή.
Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε φέτα ή άλλο τυρί, καθώς ο ξινόχοντρος έχει αρκετά δυνατό χαρακτήρα προς αυτή τη γευστική κατεύθυνση.
Αναλόγως το είδος του ξινόχοντρου που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό στο μούλιασμα. Αυτό θα το δείτε όταν έχει πιει όλο το νερό και παραμείνει τραγανός. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε ακόμα 50ml νερό και αφήστε ακόμα 15 λεπτά μέχρι να είναι al dente.