OliveMagazine

Ταχινοπιτάκια

Ταχινοπιτάκια

Μερίδες:11
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:1:5'
Χρόνος αναμονής:30 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 10γρ. μαγιά ξηρή
  • 25γρ. ζάχαρη
  • 10γρ. αλάτι
  • 10γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100γρ. ελαιόλαδο
  • 5γρ. σόδα μαγειρική
  • 1½γρ. βανιλίνη
  • 1½γρ. μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη
  • 1½γρ. μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη
  • 5γρ. κανέλα
  • 500ml νερό
  • Για τη γέμιση

  • 600γρ. ταχίνι
  • 6γρ. κανέλα
  • 300γρ. ζάχαρη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το νερό και ανακατεύετε ελαφρά. Προσθέτετε σιγά, σιγά το νερό και ζυμώνετε με το χέρι (ή στο μίξερ με το γάντζο) μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη.

Κόβετε τη ζύμη σε μερίδες των 150γρ. και πλάθετε σε μπαλάκια. Σκεπάζετε τα μπαλάκια με μια πετσέτα και να αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση ανακατεύετε σε ένα μπολ το ταχίνι, την κανέλα και τη ζάχαρη.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Όταν ξεκουραστεί η ζύμη παίρνετε κάθε μπαλάκι και πάνω σε επίπεδη επιφάνεια με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγετε σε πολύ λεπτό φύλλο, διαμέτρου 35-40εκ. το καθένα.

Βάζετε περίπου 40-45γρ. από τη γέμιση σε κάθε φύλλο και την απλώνετε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα, ρολάρετε το κάθε φύλλο και το στρίβετε, έτσι ώστε να πάρει το σχήμα «σαλιγκαριού».

Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζετε μέσα τα ταχινοπιτάκια. Πιέζετε την επιφάνεια καθενός με τον πλάστη για να μην φουσκώσουν στο ψήσιμο και ψήνετε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Όταν ανοίγετε το φύλλο με το πλάστη θα ήταν προτιμότερο να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου αλεύρι, έτσι ώστε να μη χάσει την ελαστικότητα της η ζύμη.


Αν σας περισσέψει γέμιση, μπορείτε να την απλώσετε στις ταχινόπιτες και να πασπαλίσετε με σουσάμι πριν το ψήσιμο, διαφορετικά θα μπορούσατε να πασπαλίσετε με λίγη κανέλα και ζάχαρη.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr