OliveMagazine

Τηγανητοί γίγαντες σε πικάντικο κουρκούτι

Τηγανητοί γίγαντες σε πικάντικο κουρκούτι

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:40'
Χρόνος αναμονής:8 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. γίγαντες μουλιασμένους για 8 ώρες
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  • 330ml σόδα (αναψυκτικό), παγωμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κόκκινη σκορδαλιά

  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 πρέζες αλάτι
  • 300γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένο σε νερό, καλά στραγγισμένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 40ml ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη κατά τα 2/3 με νερό, βάζετε τους γίγαντες να βράσουν για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 10 λεπτά πριν τους σουρώσετε τους αλατίζετε και ανακατεύετε. Σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, τη σόδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.

Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε λίγους-λίγους γίγαντες στον χυλό και κατόπιν στο καυτό ελαιόλαδο. Τους τηγανίζετε σε δόσεις για 1-2 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και τους μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Τους σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστοί, παρέα με την κόκκινη σκορδαλιά.

Για τη σκορδαλιά: Πολτοποιείτε στο γουδί το σκόρδο μαζί με το αλάτι. Χτυπάτε καλά στο μπλέντερ το ψωμί με το λιωμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ξίδι και τον πελτέ. Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς να ομογενοποιηθεί η σκορδαλιά.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο