OliveMagazine

Τούρτα με χόρτα και βραστά αβγά

Τούρτα με χόρτα και βραστά αβγά

Μερίδες:για 6-8 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:2:0'
Χρόνος αναμονής:20 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι Flora με βούτυρο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • σουσάμι
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι ή διάφορα χορταρικά (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, τσουκνίδες, παπαρούνες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 6 αβγά σφιχτά κομμένα στη μέση
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 250γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 200γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • ελαιόλαδο
  • λίγο νισεστέ ή κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη γέμιση: πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι ή τα χόρτα, τα αλατίζετε, τα στύβετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.

Σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε με το σπανάκι ή τα χόρτα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τον άνηθο, τα τυριά, τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αβγά. Αλατοπιπερώνετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Λιώνετε το Flora με βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφετε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 – 28εκ. Στη συνέχεια στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα προς ένα με με λιωμένο Flora. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν τριγύρω.

Ρίχνετε μέσα το μισό μίγμα των χόρτων και το απλώνετε ομοιόμορφα. Τοποθετείτε τα κομμένα σφιχτά αβγά κυκλικά και σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χόρτων. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, αλείφοντας τις άκρες και μετά σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει. Αλείφετε την επιφάνεια με Flora με βούτυρο, πασπαλίζετε με σουσάμι, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr