OliveMagazine

Το πιο γρήγορο και εύκολο πασχαλινό τσουρέκι

Το πιο γρήγορο και εύκολο πασχαλινό τσουρέκι

Μερίδες:για 1 τσουρέκι
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 325γρ. αλεύρι σκληρό
  • 20γρ. μαγιά
  • 90γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 60ml γάλα
  • 50ml νερό
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 αβγό
  • 2γρ. μαχλέπι
  • 1½γρ. αλάτι
  • 1½γρ. μαστίχα
  • 1 πασχαλινό αβγό (κόκκινο)
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, για επάλειψη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Τρίβετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή με τον πλάστη.

Βάζετε τη μαστίχα, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε στους 30 βαθμούς και τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι. Χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο.

Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, τα ανοίγετε λίγο ακόμα και πλέκετε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνετε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει στρογγυλό το τσουρέκι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Τοποθετείτε στο κέντρο το πασχαλινό αβγό και το βάζετε σε ζεστό φούρνο στους 35 βαθμούς και το αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Τέλος, αλείφετε με αβγό και ψήνετε στο φούρνο στους 140 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Tips

Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 35 βαθμούς, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).


Αφού αλείψετε το τσουρέκι με το αβγό, μπορείτε να το πασπαλίσετε με αμύγδαλο φιλέ.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο