Διαδικασία
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες, το νερό, τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση, ρίχνετε λίγο λίγο τον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν αρχίσει ξανά να κοχλάζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Τέλος, προσθέτετε την κοπανιστή τριμμένη και σερβίρετε αμέσως με τηγανισμένο μπαγιάτικο ψωμί που έχετε τρίψει προηγουμένως με λίγο σκόρδο και έχετε κόψει σε μεγάλα ζάρια.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή
Tips
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κοπανιστή με κυβάκια από χαλούμι και να πασπαλίσετε τον τραχανά με λίγο ξερό δυόσμο.