OliveMagazine

Τραχανάς «πιλάφι» με ντομάτα, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Τραχανάς «πιλάφι» με ντομάτα, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ φλιτζάνι γλυκό ή ξινό τραχανά από πλιγούρι
  • ½ φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • 4 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
  • 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, βοδινού ή λαχανικών
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 βερίκοκα ξερά, σε κυβάκια
  • 2 χουρμάδες ψιλοκομμένους (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε την ντομάτα, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, προσθέτετε τον τραχανά, ανακατεύοντας καλά για να μη σβολιάσει.

Βράζετε τον τραχανά για 10 λεπτά και προσθέτετε τα βερίκοκα και τους χουρμάδες. Συνεχίζετε να βράζετε τον τραχανά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πιει το νερό του.

Σε ξεχωριστό σκεύος σοτάρετε τα αμύγδαλα με το βούτυρο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τα προσθέτετε στον τραχανά.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και από πάνω με το καπάκι της και αφήνετε για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει ο τραχανάς. Σερβίρετε το σπυρωτό τραχανά ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαϊντανό με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.


Μπορείτε στο τέλος του ψησίματος να προσθέσετε σοταρισμένα κυβάκια κοτόπουλου ή χοιρινού.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr