Διαδικασία
Πλένετε καλά τα παντζάρια κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα με τη σκληρή πλευρά του σφουγγαριού για να φύγουν τα χώματα. Σε μια κατσαρόλα βράζετε τα παντζάρια με 2 λίτρα νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα και κρατάτε το ζωμό. Μετράτε την ποσότητα ώστε να είναι 800ml και διαλύετε μέσα τον κύβο λαχανικών.
Πολτοποιείτε τα παντζάρια στο multi με λίγο από το νερό που έβρασαν και τα αφήνετε στην άκρη.
Για το Τραχανότο: Ρίχνετε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε μέσα και το Τραχανότο και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το ζωμό των λαχανικών σε δόσεις. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς και να γίνει σαν ριζότο.
Προσθέτετε τον πολτό των παντζαριών και ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε, σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε με τριμμένη γραβιέρα Κρήτης.