OliveMagazine

Τσιλιμπίρ ή αβγά ποσέ με γιαούρτι

Τσιλιμπίρ ή αβγά ποσέ με γιαούρτι

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:5'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 6 αβγά
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βγάζετε το γιαούρτι από το ψυγείο και το αφήνετε να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα βράζετε το νερό με το αλάτι και το ξίδι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να σταματήσει να κοχλάζει το νερό, σπάτε ένα αβγό μέσα σε μπολ και το ρίχνετε με προσοχή μέσα στο νερό. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα αβγά. Αφήνετε απόσταση μεταξύ τους για να μην αναμιχθούν τα ασπράδια. Αν χρειάζεται, τα βράζετε σε δύο δόσεις.

Όταν πήξουν, μετά από 2 με 2,5 λεπτά τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε παγωμένο νερό με παγάκια. Τα καθαρίζετε από τυχόν ασπράδι που προεξέχει ώστε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν, τα μεταφέρετε σε πιατέλα.

Χτυπάτε το γιαούρτι με λίγο αλάτι και το αδειάζετε με προσοχή πάνω στα αβγά. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγανάκι, ανακατεύετε το μπούκοβο και περιχύνετε τα αβγά με το γιαούρτι. Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κάτη

Tips

Για να γίνουν σωστά τα αβγά ποσέ πρέπει να «γλιστρήσουν» μέσα σε άφθονο νερό που είναι σε θερμοκρασία βρασμού, χωρίς όμως να βράζει. Αν τα βάλετε σε νερό που κοχλάζει, το ασπράδι θα κομματιαστεί.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr