OliveMagazine

Τσουρέκια με σταφίδες και καρύδια γεμιστά με αμυγδαλόπαστα

Τσουρέκια με σταφίδες και καρύδια γεμιστά με αμυγδαλόπαστα

Μερίδες:για 2 μεγάλες ή 3 μέτριες φραντζόλες
Χρόνος προετοιμασίας:50'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:1:15'
Χρόνος αναμονής:1,5 – 2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 3 φακελάκια μαγιά ξερή ή 50γρ. νωπή
  • 500ml γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • ½ φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
  • 300γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα, έτοιμη από το σούπερ μάρκετ)
  • Για το φινίρισμα

  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό για το ψήσιμο
  • λίγο βούτυρο
  • ζάχαρη άχνη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC. Μέσα σε μπολ διαλύετε τη μαγιά και τη μισή ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνετε το προζύμι στο φούρνο να αφρίσει και να φουσκώσει.

Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τις σταφίδες, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και ανακατεύετε λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και το προζύμι. Βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και ζυμώνετε σε χαμηλή ταχύτητα. Μισολιώνετε σε ένα μπρίκι το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προς το τέλος προσθέτετε και τα καρύδια. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία, μαλακή και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου, σταματάτε το μίξερ.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χρειάζονται 40 λεπτά περίπου.

Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να καθίσει και τη χωρίζετε στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας τα κομμάτια σε οβάλ σχήμα. Χωρίζετε το marzipan στα τρία και το πλάθετε σε τρία κορδόνια τα οποία τοποθετείτε στο κέντρο κάθε οβάλ κομματιού. Τυλίγετε τις ζύμες σε τρία ρολά.

Τοποθετείτε τις φραντζόλες σε απόσταση τη μία από την άλλη πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζετε στο φούρνο να φουσκώσει. Τότε το αλείφετε απαλά με το αβγό και ανεβάζετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα τσουρέκια.

Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφετε με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Αν προτιμάτε, αντί για μεγάλες φραντζόλες τσουρεκιού, φτιάξτε μικρά ατομικά φραντζολάκια ή στρογγυλά. Έτσι ή αλλιώς διατηρούνται καλύτερα αν τα τυλίξετε σε σελοφάν αφού κρυώσουν.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr