OliveMagazine

Τυρόπιτα ξεσκέπαστη Λακωνίας

Τυρόπιτα ξεσκέπαστη Λακωνίας

Μερίδες:για 25-30 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Χρόνος αναμονής:20 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το χωριάτικο φύλλο

  • 300γρ. αλεύρι σκληρό ή σταρένιο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3/4-1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί φρέσκο (φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο ή μίγμα), χοντροτριμμένο
  • 6 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/3 φλιτζανιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Προσθέτετε το νερό τμηματικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα φύλλο, στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. Το φύλλο δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό. Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε μέσα το φύλλο, απλώνετε από πάνω τη γέμιση, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Tips

Επειδή το τυρί είναι φρέσκο δεν πρέπει να είναι πολύ τριμμένο γιατί λιώνει.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο χωριάτικο φύλλο, αλλά θα πρέπει να στρώσετε 4-5 από τα φύλλα της συσκευασίας στη βάση, αλείφοντας τα με λάδι ενδιάμεσα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο