OliveMagazine

Φάβα με θαλασσινά

Φάβα με θαλασσινά

Μερίδες:10
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:15'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη φάβα

  • 500γρ. φάβα
  • 2-3 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα στα 4
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα θαλασσινά

  • 200γρ. γαρίδες μέτριες, χωρίς κέλυφος
  • 200γρ. καλαμαράκια μικρά, καθαρισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού (περασμένο στις λεπτές λεπίδες του τρίφτη)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • φρυγανισμένες, λεπτές φέτες από σταρένιο ψωμί
  • βασιλικό φρέσκο ή δυόσμο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη φάβα: Πλένετε τη φάβα σε σουρωτήρι και τη βράζετε σε δύο λίτρα νερό μαζί με τα κρεμμύδια και το φύλλο δάφνης. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται και την αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει καλά.

Χτυπάτε τη φάβα με τον μαϊντανό στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε πάλι το μίγμα μέχρι να γίνει σαν αφρός.

Ασχολείστε με τα θαλασσινά: Χρησιμοποιείτε μόνο τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια. Τα βράζετε σε άφθονο νερό με αλάτι, τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Βράζετε και τις γαρίδες σε νερό με το ξίδι και λίγο αλάτι για 3 λεπτά μόνο και τις στραγγίζετε.

Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε τα θαλασσινά και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα.

Τοποθετείτε μια στρώση φάβας σε κάθε φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Απλώνετε πάνω στη φάβα από μία κουταλιά θαλασσινά με τη σάλτσα τους. Διακοσμείτε με φρέσκο θυμάρι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips

Αν θέλετε, ετοιμάζετε τα θαλασσινά την προηγούμενη μέρα και τα αφήνετε στο ψυγείο.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr