OliveMagazine

Φάβα σούπα βελουτέ με μπαχαρικά

Φάβα σούπα βελουτέ με μπαχαρικά

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:0'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 400γρ. φάβα καθαρισμένη, πλυμένη
  • 2½-3 λίτρα νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 μέτριο καρότο καθαρισμένο, κομμένο στα τρία
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½-1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 5-6 κλωστούλες κρόκου Κοζάνης τριμμένες και διαλυμένες σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • φέτες λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε μισό λίτρο νερό και ρίχνετε μέσα τη φάβα. Μόλις βγάλει αφρό τη στραγγίζετε και την ξεπλένετε καλά με κρύο νερό.

Βάζετε το νερό ή το ζωμό λαχανικών σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τη φάβα, το καρότο, το κρεμμύδι και τη δάφνη. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά περίπου για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Πρέπει να έχει αρκετό ζωμό για να γίνει σούπα. Στο τέλος προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε μικρό τηγάνι και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε μέχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε το διαλυμένο κρόκο και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε το μίγμα στη φάβα και βράζετε για 5-6 λεπτά ακόμα για να αναμιχθούν τα αρώματα. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε τη γεύση που προτιμάτε προσθέτοντας αλάτι ή λίγα μπαχαρικά επιπλέον. Χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ και συνοδεύετε με φέτες λεμονιού και λίγο μπούκοβο.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr