OliveMagazine

Φασουλονταβάς με φασόλια Πρεσπών

Φασουλονταβάς με φασόλια Πρεσπών

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:2:30'
Έτοιμο σε:2:45'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. φασόλια Πρεσπών, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 4 κρεμμύδια, ολόκληρα
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 150γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψητές, από βάζο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κoυτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ρίχνετε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 2 ολόκληρα κρεμμύδια και μπόλικο νερό. Τα βράζετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να σπάσουν. Σουρώνετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό που έβρασαν.

Κόβετε τα πράσα και το καρότο σε ροδέλες, τις ψητές πιπεριές και τα υπόλοιπα 2 κρεμμύδια σε κυβάκια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.

Σκουπίζετε την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα φασόλια και τη βάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε 50ml ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί καλά, σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να χρυσίσουν. Κατόπιν προσθέτετε τη ζάχαρη και τις πιπεριές, τα φασόλια και την πάπρικα, ανακατεύοντας διαρκώς για 1-2 λεπτά.

Προσθέτετε 1 λίτρο από το νερό που έχετε κρατήσει ή όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα φασόλια. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζετε και ανακατεύετε.

Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον ταβά ή σε γάστρα. Συμπληρώνετε με νερό, αν χρειαστεί, ώστε τα φασόλια να καλύπτονται. Ψήνετε για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού. Ελέγχετε τακτικά τα υγρά και συμπληρώνετε αν χρειαστεί. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη - FunkyCook

Tips

Ψήνετε το φαγητό σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 28 εκ. με καπάκι ή σε γάστρα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr