Διαδικασία
Βάζετε νερό να βράσει σε δύο μικρές ή μέτριες κατσαρόλες και ρίχνετε το πλιγούρι στη μία και τα μαυρομάτικα στην άλλη. Βράζετε και τα δύο υλικά σε μέτρια φωτιά. Τα φασόλια, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι, θα ετοιμαστούν σε 25-30 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνετε αλάτι και ανακατεύετε. Το πλιγούρι θα είναι έτοιμο σε 7-15 λεπτά (διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του πακέτου).
Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα φασόλια με νερό. Στραγγίζετε και το πλιγούρι και το στύβετε με τα χέρια σας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα φασόλια, το πλιγούρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Σε μια φαρδιά πιατέλα απλώνετε τα κομμένα φύλλα μαρουλιού και από πάνω απλώνετε τη σαλάτα. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή