Διαδικασία
Βράζετε τα φασόλια σε ξεχωριστές κατσαρόλες μέχρι να φουσκώσουν, να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν καλά χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και ετοιμάζετε δύο διαφορετικές σαλάτες.
Για τα λευκά φασόλια: Ρίχνετε τα βρασμένα φασόλια σε ένα μπολ και σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης μέχρι να μαλακώσουν.
Τα προσθέτετε στα φασόλια, μαζί με το ξύσμα του λεμονιού και λίγο χυμό λεμονιού, επιπλέον ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανάλογο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σαλάτα να μαριναριστεί.
Ετοιμάζετε τη σαλάτα της ροβίτσας: Βάζετε τη βρασμένη ροβίτσα σε ένα μπολ και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε και το τριμμένο καρότο και το σοτάρετε κι αυτό λίγο. Ρίχνετε το μίγμα στα φασόλια, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ελαιόλαδο, λίγο ξίδι και τον μαϊντανό.
Ετοιμάζετε και τον τόνο: Σοτάρετε το μπούκοβο με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Αφού μαλακώσουν τα ρίχνετε στον τόνο, προσθέτετε τη φρέσκια ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη και ανακατεύετε.
Στήνετε τη σαλάτα σε πιατέλα: Τοποθετείτε ένα τσέρκι στο κέντρο της και κάνετε μια στρώση με την πράσινη σαλάτα. Συνεχίζετε με μια στρώση τόνου (κρατώντας το μισό στην άκρη) και μια δεύτερη στρώση με σαλάτα λευκών φασολιών. Τελειώνετε με τον τόνο που κρατήσατε και επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφαιρείτε το τσέρκι και σερβίρετε προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb