OliveMagazine

Φασόλια στο ταψί με λευκή σάλτσα μουστάρδας και ελιές

Φασόλια στο ταψί με λευκή σάλτσα μουστάρδας και ελιές

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:50'
Έτοιμο σε:2:5'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. Φασόλια Γίγαντες Πρεσπών ΠΓΕ η ΑΒ Κοντά στην ελληνική γη, μουλιασμένοι αποβραδίς
  • ½ φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική γη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 1 φλιτζάνι Οίνος Λευκός, «Μικρός Σεπτέμβρης»
  • 2 κουτ. σούπας ΑΒ Μεσογειακή μουστάρδα με παρθένο ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξίδι
  • 1 φλιτζάνι ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • ½ κουτ. γλυκού ΑΒ θυμάρι αποξηραμένο
  • μαϊντανός ή κόλιανδρος φρέσκος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ρίχνετε τα φασόλια σε κατσαρόλα με 1½ λίτρο κρύο νερό και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να ανοίξουν.

Σουρώνετε τα φασόλια κρατώντας το νερό που έβρασαν. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220oC στις αντιστάσεις, πάνω κάτω.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο, τη μουστάρδα, τα φασόλια, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κρασί και 2 φλιτζάνια νερό από το βράσιμο των φασολιών.

Αδειάζετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μέτριο ταψί, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε μήπως χρειάζεται επιπλέον νερό και προσθέτετε ανάλογα.

Περίπου 10-15 λεπτά πριν να είναι τελείως έτοιμα τα φασόλια προσθέτετε τις ελιές και ανακατεύετε. Τα φασόλια είναι έτοιμα όταν έχουν μαλακώσει, η σάλτσα τους έχει συμπυκνωθεί και έχει δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα. Σερβίρετε όσο είναι ζεστά πασπαλίζοντας αν θέλετε με το μαϊντανό ή τον κόλιανδρο.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr