Διαδικασία
Ετοιμάζετε τα φινόκιο: Κόβετε λίγο τη βάση τους, αλλά τα φύλλα να παραμείνουν ενωμένα. Τα πλένετε και κόβετε 2 εκ. κάτω από τους βλαστούς του βολβού για να μείνουν τα 2/3 από κάθε φινόκιο. Με ένα κουτάλι της σούπας ή με ένα κουτάλι παριζιέν αφαιρείτε προσεκτικά το εσωτερικό τους χωρίς να σπάσουν τα εξωτερικά φύλλα, κρατώντας τα σε ένα μπολ.
Τοποθετείτε τα φινόκιο για 10 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο αλατισμένο νερό και χυμό από το 1 λεμόνι για να μη μαυρίσουν και να πάρουν λεμονάτη γεύση.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε το άλλο λεμόνι κομμένο στη μέση, προσθέτετε τα φινόκιο και τα βράζετε για 20-25 λεπτά ώστε να μαλακώσουν και στη συνέχεια να ψηθούν πιο γρήγορα στον φούρνο. Αφού βράσουν, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί.
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ρίχνετε τον μοσχαρίσιο και τον αρνίσιο κιμά. Πολτοποιείτε στο μούλτι το εσωτερικό των φινόκιο και το κρεμμύδι και τα προσθέτετε στον κιμά μαζί με το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα αβγά, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Γεμίζετε τα φινόκιο με τον κιμά, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μέσα στο ταψί τις πράσινες ελιές, τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού και το υπόλοιπο λάδι. Καλύπτετε το σκεύος με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (εναλλακτικά χρησιμοποιείτε γάστρα) και ψήνετε για 45-50 λεπτά.
Όταν τα φινόκιο είναι έτοιμα τα ακουμπάτε σε μια πιατέλα. Σουρώνετε προσεκτικά το ζουμί από το ταψί σε ένα μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύετε με έναν αβγοδάρτη. Ενσωματώνετε το ζουμί από το ψήσιμο, τον κουρκουμά, ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και να δέσει. Σερβίρετε το φαγητό σε βαθιά πιάτα περιχύνοντας με τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Tips
Μια ωραία εναλλακτική πρόταση είναι να μαγειρέψουμε τα φινόκιο αυγολέμονο ή να χρησιμοποιήσουμε κιμά κοτόπουλου για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.