freska-fasolakia-me-xantres
clock icon
1:5'

Φρέσκα φασολάκια και φασόλια χάντρες με σύγκλινο σοτέ

Υλικά

  • 1 κιλό φασολάκια πλατιά, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
  • ½ κιλό χάντρες (μπαρμπουνοφάσουλα), κατεψυγμένα ή φρέσκα
  • 300γρ. σύγκλινο Μάνης, σε μικρά κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, λιωμένο στο μίξερ
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 νεροπότηρα χυμό ντομάτας φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Τα κλασικά πράσινα φασολάκια γιαχνί «παντρεύονται» με μπαρμπουνοφάσουλα και σύγκλινο, δίνοντας ένα ιδιαίτερο λαδερό που θα σας ξαφνιάσει με τη γεύση του.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν απαλά. Ρίχνετε τις χάντρες, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε τα φασολάκια, ανακατεύετε και ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ακόμα λίγο νερό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα μπαρμπουνοφάσουλα και να πήξει η σάλτσα.
Ετοιμάζετε το σύγκλινο: Σε ένα στεγνό τηγάνι σοτάρετε το σύγκλινο χωρίς καμία λιπαρή ουσία μέχρι να γίνει τραγανό.
Μοιράζετε τα φασολάκια μαζί με τις χάντρες σε πιάτα και από πάνω από μια γενναία κουταλιά τραγανό σύγκλινο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν απαλά. Ρίχνετε τις χάντρες, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα φασολάκια, ανακατεύετε και ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ακόμα λίγο νερό και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα μπαρμπουνοφάσουλα και να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το σύγκλινο: Σε ένα στεγνό τηγάνι σοτάρετε το σύγκλινο χωρίς καμία λιπαρή ουσία μέχρι να γίνει τραγανό.

Βήμα 4

Μοιράζετε τα φασολάκια μαζί με τις χάντρες σε πιάτα και από πάνω από μια γενναία κουταλιά τραγανό σύγκλινο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb