OliveMagazine

Χανιώτικο κατσικάκι ψητό με χυμούς εσπεριδοειδών

Χανιώτικο κατσικάκι ψητό με χυμούς εσπεριδοειδών

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:8'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλά κατσικίσιο μπούτι χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, σε χοντρές φέτες
  • 5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 300ml χυμό ανάμικτο από πορτοκάλι, λεμόνι και νεράντζι ή μανταρίνι
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε και στραγγίζετε το κρέας, πασπαλίζετε τα κομμάτια με αλατοπίπερο και τα τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος. Σκορπίζετε από πάνω το σκόρδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι.

Αναμιγνύετε τους χυμούς με το κρασί και τα ρίχνετε πάνω από το κρέας ώστε να καλυφθούν τα κομμάτια. Βάζετε το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 8 ώρες τουλάχιστον.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γυρίζετε το κρέας μαζί με όλα τα υλικά σε ταψί, το περιχύνετε με το λάδι και το βούτυρο και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό.

Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχετε το ζωμό κατά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο καυτό νερό. Πρέπει να μείνει με περίπου ενάμισι φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αν είναι πολύ αραιή, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό.

Σερβίρετε το φαγητό με χυλοπίτες πασπαλισμένες με τριμμένη κρητική γραβιέρα ή ανθότυρο. Προσφέρετε τη σάλτσα του φαγητού ξεχωριστά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr