OliveMagazine

Χανιώτικο μπουρέκι

Χανιώτικο μπουρέκι

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:2:0'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ρακή
  • νερό όσο πάρει (1 φλιτζάνι περίπου)
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκυθάκια μεγάλα
  • 1 κιλό πατάτες
  • 500γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο, θρυμματισμένα
  • 500γρ. ξινομυζήθρα
  • 250γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 αβγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το άλειμμα του φύλλου

  • σουσάμι
  • ελαιόλαδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αρχικά φτιάχνετε τη ζύμη για το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη ρακή και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την πλάθετε σε δύο μπάλες, τη μία μεγαλύτερη από την άλλη, και τις αφήνετε σκεπασμένες μακριά από ρεύματα σε αλευρωμένο ταψάκι για 1 ώρα περίπου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες (με το εργαλείο που κόβετε το λάχανο). Αλατίζετε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα αφήνετε σε δύο σουρωτήρια να στραγγίξουν. Στο μεταξύ ανακατεύετε όλα μαζί τα τυριά σε ένα μπολ.

Με τον πλάστη ανοίγετε τη ζύμη πάνω σε πασπαλισμένη με νισεστέ επιφάνεια, σε δύο φύλλα. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί διαμέτρου 38-40εκ. και απλώνετε το μεγαλύτερο φύλλο έτσι ώστε να σκεπαστούν τα πλαϊνά του ταψιού και να προεξέχει λίγο.

Απλώνετε τα μισά κολοκυθάκια και τις μισές πατάτες. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Απλώνετε το μισό μίγμα των τυριών και τα μισά αρωματικά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και πατάτες, τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα τυριά και τα αρωματικά.

Ανακατεύετε τα αβγά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε την πίτα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο κομμένο στη διάμετρο του ταψιού. Αναδιπλώνετε τα πλαϊνά του κάτω φύλλου και σχηματίζετε γύρω από την πίτα ένα στεφάνι ζύμης, τον κόρθο. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Κόβετε την πίτα σε μερίδες και την ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά στον αέρα. Αν χρειαστεί, ανάβετε τις κάτω αντιστάσεις του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Η πίτα τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr