OliveMagazine

Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ

Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:1:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό πανσέτες χοιρινές
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • θυμάρι ξερό και φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γαρνιτούρα

  • 1.200γρ. πατάτες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό (κατά προτίμηση γλυκό)
  • ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε τις πατάτες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους όμοιου μεγέθους. Τις βάζετε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με θυμάρι. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον κουρκουμά, την κανέλα, το καρδάμωμο, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 75 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε και τις πανσέτες; Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με θυμάρι τις πανσέτες. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και τις ψήνετε σε δύο δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε στην άκρη.

Ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κονιάκ και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά. Ξαναβάζετε στο τηγάνι τις πανσέτες να βράσουν για λίγο μαζί με τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

Σερβίρετε τις πανσέτες ζεστές, συνοδεύοντας με τις πατάτες και πασπαλίζοντας με φρέσκα φυλλαράκια θυμαριού.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr