OliveMagazine

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με ουίσκι και μπράντι

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με ουίσκι και μπράντι

Μερίδες:10
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:3:20'
Έτοιμο σε:3:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 χοιρινό μπούτι (4-5 κιλά)
  • 1 φλιτζάνι ουίσκι
  • 1 φλιτζάνι μπράντι
  • 2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, σε κόκκους
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • μερικά καρφάκια γαρίφαλο
  • 5-6 κλαδάκια σέλινο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • βούτυρο λιωμένο
  • 1½ φλιτζάνι μέλι
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε το μπούτι σε μεγάλη κατσαρόλα και το σκεπάζετε με νερό. Το αφήνετε να πάρει δυο βράσεις και το στραγγίζετε.

Το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό, προσθέτετε τα κρεμμύδια πάνω στα οποία έχετε μπήξει μερικά καρφάκια γαρίφαλο, το σέλινο, τους κόκκους πιπεριού, τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο καθαρισμένο. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1½ ώρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε το κρέας από το ζουμί του (κρατάτε δύο φλιτζάνια) και το μεταφέρετε στεγνό σε ταψί.

Ανακατεύετε το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα, το μπράντι και το ουίσκι. Αλείφετε το μπούτι με βούτυρο, αλατοπιπερώνετε, το περιχύνετε με το μίγμα των ποτών και το ζουμί που κρατήσατε και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα, ραντίζοντάς το συχνά με τα υγρά του ταψιού.

Έπειτα το περιχύνετε με το μέλι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά, χωρίς να ξεχνάτε να το ραντίζετε κάθε τόσο με τα υγρά του. Το συνοδεύετε με πουρέ πατάτας, κάστανου ή γλυκοπατάτας και με ξερά, γλασαρισμένα δαμάσκηνα*.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Για τα γλασαρισμένα δαμάσκηνα: Βράζετε ξερά δαμάσκηνα σε λίγο νερό με ζάχαρη και λίγο βούτυρο, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr