OliveMagazine

Χορτόπιτα με μπομπότα

Χορτόπιτα με μπομπότα

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:45'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:45'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. λάπαθα και σέσκουλα ανάμικτα (ζυγισμένα, καθαρισμένα), πλυμένα, στεγνωμένα καλά, ψιλοκομμένα
  • 2 ματσάκια μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 6-7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
  • Για τη μπομπότα

  • 250γρ. καλαμποκάλευρο χοντρό (πολέντα)
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια λεκάνη βάζετε τα σέσκουλα, τα λάπαθα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζετε και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας, τρίβοντάς τα με το αλάτι. Αφήνετε κατά μέρος τη λεκάνη για 15-20 λεπτά, μέχρι τα χορταρικά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC.

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30-32εκ. και στρώνετε εκεί τη σφολιάτα, τεντώνοντας την προσεκτικά με τα χέρια για να μη σκιστεί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.

Στραγγίζετε καλά τα χορταρικά από τα υγρά που θα έχουν βγάλει, προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά και τα αδειάζετε επάνω στη σφολιάτα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.

Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και σκορπίζετε το κουρκούτι αυτό επάνω στα χορταρικά, καλύπτοντάς τα καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι το κουρκούτι να χρυσίσει και να γίνει μια ανομοιογενής και τραγανή κρούστα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr