OliveMagazine

Χορτόπιτα με πλαστό φύλλο

Χορτόπιτα με πλαστό φύλλο

Μερίδες:8-10
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:
Melissa: Ελληνικό σιμιγδάλι με ιστορία από το 1947!
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη γέμιση

  • 800γρ.- 1 κιλό χόρτα διάφορα (λάπαθα, σπανάκι, σέσκουλα)
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
  • 1-2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • λίγες καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1-2 αβγά
  • 300γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη ζύμη

  • 250γρ. αλεύρι
  • 250γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • νερό (όσο πάρει η ζύμη)
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε, πλένετε τα χόρτα και τα χοντροκόβετε. Τα ρίχνετε σε σουρωτήρι, τα αλατίζετε, τα δουλεύετε λίγο με τα χέρια σας ώστε να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους και προσθέτετε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες. Συνεχίζετε να τα στύβετε με τις χούφτες σας μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.

Τα ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον άνηθο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και τη φέτα. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γάλα. Ανακατεύετε και προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξετε έναν πηχτό χυλό.

Λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί και ρίχνετε τη μισή περίπου ποσότητα από το χυλό. Απλώνετε με τα χέρια σας το χυλό να πάει παντού και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Από πάνω ρίχνετε τα υλικά της γέμισης φροντίζοντας να καλύψουν επίσης όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Ρίχνετε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση και τον απλώνετε με τα χέρια ή την ανάποδη ενός κουταλιού, φροντίζοντας να σκεπάσει καλά τη γέμιση. Ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να πάρει η επιφάνειά της χρυσό χρώμα. Την αφήνετε να κρυώσει, την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Σημείωση: Αν θέλετε την πίτα σας νηστίσιμη, θα παραλείψετε το γάλα από τη ζύμη εντελώς. Αν όχι, μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της γέμισης 250γρ. φέτα σε κομματάκια.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr