OliveMagazine

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Μερίδες:1 μεγάλη φόρμα ή 2 μικρές
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:4:0'
Έτοιμο σε:4:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 150γρ. σταφίδες ξανθές
  • 200γρ. σταφίδες μαύρες
  • 150γρ. κομματάκια από διάφορα φρουί γλασέ
  • 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 150ml κονιάκ
  • 5 αβγά
  • 250γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
  • 100ml γάλα πλήρες
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 18γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2γρ. αλάτι
  • Για τη διακόσμηση

  • ζάχαρη άχνη
  • ζαχαρόπαστα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να μουλιάσουν, ιδανικά για ένα βράδυ.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μίγμα από τις σταφίδες με το κονιάκ, με τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα αβγά ένα προς ένα και αφού αφομοιωθούν στο μίγμα συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σταδιακά το γάλα.

Βάζετε στο μίξερ και το μίγμα των αλεύρων και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ακόμα. Τέλος προσθέτετε το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων με το κονιάκ.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές (μπομπέ) φόρμες και βάζετε μέσα το μίγμα. Καλύπτετε την επιφάνεια της φόρμας με μεβράνη 2 φορές. Ψήνετε σε μεγάλη κατσαρόλα (μπεν-μαρί) σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, διατηρώντας τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας, για περίπου 4 ώρες.

Αφού δοκιμάσετε με το μαχαίρι ότι η πουτίγκα έχει ψηθεί, την αφήνετε για λίγο εκτός κατσαρόλας και έπειτα ξεφορμάρετε. Σερβίρετε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε μια πιατέλα και μόλις κρυώσει πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και διακοσμείτε με χρωματισμένη ζαχαρόπαστα.

Tips

Το μίγμα της πουτίγκας όταν είναι ακόμη ωμό θα πρέπει να φτάνει λίγο πιο πάνω από τη μέση της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο.


Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε ημισφαιρική φόρμα (μπομπέ) για να ψήσετε την πουτίγκα σε μπεν-μαρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ την οποία τοποθετείτε σε ένα ταψί που έχετε γεμίσει κατά το 1/3 με νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 4 ώρες, συμπληρώνοντας με βραστό νερό όποτε χρειάζεται. Τέλος δοκιμάζετε με το μαχαίρι εάν η πουτίγκα έχει ψηθεί.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο